warstwowa sałatka z gyrosem

Doskonały dodatek do weekendowych spotkań ze znajomymi. Szybka, tania i pyszna;)

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 13 głosów)

Składniki

  • pierś z kurczaka lub gotowe mięso na gyros
  • mała kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy
  • 2 średnie cebule
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • przyprawa do gyrosa
  • sos: majonez + śmietana
  • dekoracja: ketchup

Przygotowanie

  1. 1. Mięso usmażyć na oleju z dodatkiem 2 łyżeczek przyprawy do gyrosa. Ostudzić.
  2. 2. Cebulę oraz ogórki pokroić w kostkę. Kapustę pekińską w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. 3. Przygotować sos: wymieszać 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany (można do smaku dodać soli, pieprzu, vegety według uznania)
  4. 4. Układać warstwowo: mięso, cebula, kukurydza, ogórki, kapusta i sos. Warstwy powtórzyć. Górę polać ketchupem. Nabierać od góry do dołu.
sałatka przekąska kolacja cebula kukurydza ogórek konserwowy.... gyros kapusta pekińska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze