warstwowa sałatka z gyrosem

Doskonały dodatek do weekendowych spotkań ze znajomymi. Szybka, tania i pyszna;)

SałatkigyrosPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 176 głosów)

Składniki:

  • pierś z kurczaka lub gotowe mięso na gyros
  • mała kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy
  • 2 średnie cebule
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • przyprawa do gyrosa
  • sos: majonez + śmietana
  • dekoracja: ketchup

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Mięso usmażyć na oleju z dodatkiem 2 łyżeczek przyprawy do gyrosa. Ostudzić.
  • 2. Cebulę oraz ogórki pokroić w kostkę. Kapustę pekińską w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • 3. Przygotować sos: wymieszać 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany (można do smaku dodać soli, pieprzu, vegety według uznania)
  • 4. Układać warstwowo: mięso, cebula, kukurydza, ogórki, kapusta i sos. Warstwy powtórzyć. Górę polać ketchupem. Nabierać od góry do dołu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy