Warkocz z polędwicy wieprzowej w borowikach :

Smaczne – delikatne- bardzo dekoracyjne .

Dodany przez:

Warkocz z polędwicy wieprzowej w borowikach :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 20 dag małych borowików
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 Bulionetki Wołowej Knorra
  • 2 łyżeczki mąki

Przygotowanie

  1. Mięso przeciąć wzdłuż na 3 paski. Złożyć razem i zawiązać na jednym końcu nitką by się nie rozpadały. Potem spleść mięso jak warkocz i ponownie zawiązać koniec plecionki. Natrzeć ,, warkocz ,, sosem sojowym , pieprzem , papryką , miodem . Obsmażyć na rumiano na oleju z masłem ( 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła) .Przełożyć do rondla .Patelnię zalać wodą, dodać Bulionetkę i zagotować .Przelać do rondla i dusić na małym gazie 45 minut. Wyjąć delikatnie mięso , usunąć nitki .Doprawić sos sosem sojowym , pieprzem i papryka wg uznania. Sos zagęścić mąką .
  2. W czasie kiedy mięso się dusi oczyścić grzyby. Trzonki pokroić w plastry . Smażyć na rumiano ( ok. 15 minut ) mieszając .Przed podaniem podgrzać grzyby – odsączyć kapelusze z tłuszczu i obłożyć nimi mięso , a tłuszcz ze smażenia i trzonki grzybów dodać do sosu – podgrzać .
  3. Można dodać do sosu trochę śmietany – ale nie koniecznie – sos i tak jest bardzo aromatyczny .
wieprzowina Grzyby mięso obiad borowiki polędwica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze