Tarta waniliowa

Ocena:

4.38 (182)

  • 1 godz. 15 min.
Przepis na tartę - tarta waniliowa

Składniki:

  • CIASTO: l
  • 15 dag mąki
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 dag cukru pudru
  • sól
  • 10 dag masła
  • KREM:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 8 łyżek cukru
  • miąższ z laski wanilii
  • 4 listki białej żelatyny
  • 10 dag mascarpone
  • espresso do posypania
  • SOS:
  • 30 dag konfitury truskawkowej
  • 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Tarta waniliowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Tarta waniliowa
  • CIASTO:
  • wszystkie  składniki ciasta zagniatamy, formujemy  kulę,  zawijamy w  folię  i  wkładamy  do lodówki  na  30  min.  Formę na tartę (o śr. 28 cm) oprószamy  mąką,  wylepiamy ciastem,  tworząc  rant, wstawiamy  na  30  min  do lodówki. Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, przysypujemy np. grochem lub specjalnymi kamieniami  do  pieczenia, zapiekamy 25 min w temp. 180°C  (po  15  min  usuwamy papier z obciążeniem).
  • KREM:
  • kremówkę  gotujemy,  aż  zredukuje się  do 400  ml,  dodajemy  cukier i  miąższ z wanilii, mieszamy, aż cukier  się  stopi. Dodajemy namoczoną i odciśniętą żelatynę, mieszamy i studzimy.  Mascarpone  ucieramy  na  puch.
  • SOS:
  • konfitury truskawkowe podgrzewamy, ucieramy z mąką i sokiem (można  zmiksować). Ostudzonymi smarujemy ciasto, odstawiamy  na  30  min.
  • Wykładamy krem waniliowy, wygładzamy wierzch, wstawiamy  na  5  godz.  do lodówki. Na koniec oprószamy espresso. Tarta jest gotowa do zjedzenia.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne