Tort w kształcie serca

Ocena:

4.52 (159)

  • 50 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Tort w kształcie serca brzmi romantycznie, prawda? To idealna propozycja na Walentynki, ale nie tylko. W końcu przygotowanie takiego ciasta dla ukochanej osoby nie musi być związane z żadną konkretną okazją. Przepis z kremem mascarpone i kokosem smakuje doskonale! Puszysty biszkopt na tort sprawia, że ciasto jest delikatne, a zarazem efektowne – wygląda niczym z najlepszej cukierni. Warto go przygotować, bo nie tylko jest piękny, ale i pyszny!

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • sól  1 szczypta

  • ocet  0.5 łyżeczki

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • cukier  180 g

  • mąka tortowa  60 g

  • mąka ziemniaczana  30 g

  • mascarpone  500 g

  • mleko  120 ml

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżeczka

  • cukier puder  50 g

  • masło  80 g

  • śmietana kremówka  250 ml

  • rum  30 ml

  • masa cukrowa  100 g

  • dżem owocowy  100 g

  • wiórki kokosowe  30 g

Tort w kształcie serca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem, aż się spienią. Wlewamy do białek, mieszamy mikserem. Dodajemy przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach. Dodajemy 165 g cukru, chwilę miksujemy. Ciasto wlewamy na blachę w kształcie serca (21x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 180°C. Studzimy

  • Krok 2:

    Krem: mascarpone ucieramy z mlekiem, wanilią, cukrem pudrem i masłem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą serową.

  • Krok 3:

    Poncz: 250 ml wody zagotowujemy z łyżką cukru, studzimy. Dodajemy rum i mieszamy.

  • Krok 4:

    Dekorowanie tortu: Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Skrapiamy ponczem. Spód smarujemy dżemem, nakładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Nakładamy cienko dżem, na to rozwałkowaną masę cukrową. Boki smarujemy kremem, posypujemy wiórkami, wierzch dekorujemy, a do tego przydadzą się: biały pisak do tortów, białe kuleczki cukrowe, kolorowe serduszka cukrowe.

Porady

  • składniki na biszkopt na tort - serce powinny być w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto studzimy w piekarniku. 
  • klasyczny biszkopt możemy zrobić też w wersji czekoladowej, jak biszkopt kakaowy
  • w przepisie używamy śmietany kremówki, czyli słodkiej śmietany 36% lub więcej
  • do przełożenia blatów tortu najlepszy będzie dżem truskawkowy, ale możemy użyć również wiśniowego, malinowego lub wieloowocowego
  • do dekoracji przyda się masa cukrowa - jeśli nie mamy możliwości kupić jej w kolorze fioletowym, wystarczy zabarwić ją barwnikiem spożywczym i chwilę wyrobić
  • tort najlepiej przygotować w formie w kształcie serca. Wbrew pozorom są one łatwo dostępne w sklepach internetowych. Są wykonane z silikonu lub metalu, ułatwiają przygotowanie tego typu tortu, dzięki czemu nie musimy męczyć się z ręcznym wycinaniem kształtu. Z kolei do krojenia ciasta na blaty, używamy ostrego noża lub specjalnej struny lub rantu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort w kształcie serca?

Tort w kształcie serca - krok po kroku i z pewnością się uda! W gruncie rzeczy nie jest to skomplikowane ciasto. W podobnych wypiekach zazwyczaj chcemy, aby środek ciasta miał iście walentynkowy, czerwony kolor. Takie ciasto to popularne red velvet. Jak sama nazwa wskazuje (velvet to po angielsku aksamit), ciasto jest aksamitnie gładkie, delikatne i wilgotne. To ciasto dużo cięższe niż biszkopt, choć na pierwszy rzut oka może być z nim mylone. Tradycyjnie przekładane jest serowym kremem. 

Bazowy przepis na ciasto red velvet możecie również wykorzystać do upieczenia babeczek. Wtedy serowy krem układamy na wierzchu babeczek, w formie dekoracyjnego wykończenia. Czerwone ciasto zyskało popularność w Stanach Zjednoczonych w latach 40., z czasem rozpowszechniło się jeszcze bardziej i dziś serwowane jest w cukierniach na całym świecie.

Aby zabarwić ciasto na czerwono używamy barwnika spożywczego, ale możemy eksperymentować również z tradycyjnymi metodami i użyć na przykład soku z buraka. Tort serce będzie wtedy smakował równie dobrze.

Tort w kształcie serca bez foremki

Tort w kształcie serca możemy też przygotować bez odpowiedniej foremki. Wtedy pieczemy ciasto w zwykłej tortownicy, a następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy kształt serca. Skrawki ciasta możemy zetrzeć na tarce lub zmielić w mikserze i użyć zamiast czerwonego pudru do posypania ciasta na wierzchu i z boków.

Tort w kształcie serca możemy też udekorować w inny sposób. Warto użyć do dekoracji na przykład lukru plastycznego – wtedy cały tort pokrywamy czerwonym lub rożowym lukrem. Przy pomocy rękawa cukierniczego tworzymy dekoracje, na przykład okazjonalny napis. Jeśli nie czujemy się zbyt pewnie, jeśli chodzi o dekorację ciast, warto użyć gotowych elementów – małe beziki, makaroniki, a nawet żywe kwiaty mogą posłużyć za dekorację. Tort na walentynki w kształcie serca z pewnością zachwyci obdarowaną osobę!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne