Wakacyjna carbonara z mezzi rigatoni

Wakacyjna carbonara z mezzi rigatoni to sposób na pożywne danie obiadowe. Szparagi nadają wykwintnego charakteru. Wypróbuj wakacyjną carbonare z mezzi rigatoni na specjlane okazje.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 198 głosów)

Składniki:

  • gremolata: pęczek natki pietruszki, posiekany
  • ząbek czosnku, posiekany
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • garść orzeszków piniowych, uprażonych i posiekanych
  • makaron: 300 g makaronu mezzi rigatoni (krótkie grube rurki)
  • sól
  • pęczek zielonych szparagów, z odłamanymi końcówkami
  • 2 marchewki, obrane
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 80 g startego parmezanu
  • świeżo mielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na gremolatę: wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy.
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Szparagi gotujemy na parze przez 6 min.
  • Marchew tniemy wzdłuż na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry boczku smażymy na patelni z obu stron na chrupko. Zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu smażymy marchewkę przez 5 min, mieszając.
  • W rondlu masło roztapiamy z olejem, dodajemy czosnek i wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu. Wsypujemy parmezan oraz biały pieprz i gotujemy 8–10 min. Makaron łączymy ze szparagami, marchewką oraz boczkiem, polewamy przygotowanym sosem i podajemy z gremolatą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz także: makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem

 

 





 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy