Wafle z masą z mleka w proszku

Wracam wspomnieniami do beztroskiego dzieciństwa. Pomimo upływu lat, kolejnym pokoleniom ten deser smakuje tak samo - Wafle z masą z mleka w proszku najlepsze do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Składniki:

  • 4 wafle tortowe
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Kroki wykonania:

  • Masło
  • cukier
  • wodę i kakao zagotowujemy. Cukier powinien zupełnie się rozpuścić. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Do zimnej masy stopniowo dodajemy mleko w proszku i mieszamy – najlepiej za pomocą rózgi lub miksera – tak by nie powstały grudki z mleka.
  • Masą smarujemy po kolei wafle. Przykładamy deską
  • obciążamy i pozostawiamy aż masa stężeje. Gotowe kroimy w prostokąty.

Porady

Do masy możemy dodać posiekane orzechy, rodzynki itp.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy