Wafle razowe

Wafle razowe to idealny deser dla każdego.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
120 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 125g masła
  • 50g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 250g razowej mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4l maślanki
  • olej do smarowania gofrownicy
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać cukier waniliowy i sól. Kolejno wmieszać do masy jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i na zmianę z maślanką dodawać do jajecznej masy. Gofrownicę rozgrzać do 5 stopnia,lekko wysmarować olejem i przestawić grzanie na 4 stopień. Nalewać ciasto do gofrownicy- po 2 łyżki wazowe na 1 wafel- i każdorazowo piec ok. 4min na złotobrązowy kolor. Jeszcze gorące wafle posypać cukrem pudrem lub podawać obłożone bitą śmietaną i owocami. Smacznego!
przekąska deser dla dzieci gofry wafle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze