Wafle razowe

Wafle razowe to idealny deser dla każdego.

DeserygofryPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
120.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 146 głosów)

Składniki:

  • 125g masła
  • 50g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 250g razowej mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4l maślanki
  • olej do smarowania gofrownicy
  • 2 łyżki cukru pudru

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać cukier waniliowy i sól. Kolejno wmieszać do masy jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i na zmianę z maślanką dodawać do jajecznej masy. Gofrownicę rozgrzać do 5 stopnia,lekko wysmarować olejem i przestawić grzanie na 4 stopień. Nalewać ciasto do gofrownicy- po 2 łyżki wazowe na 1 wafel- i każdorazowo piec ok. 4min na złotobrązowy kolor. Jeszcze gorące wafle posypać cukrem pudrem lub podawać obłożone bitą śmietaną i owocami. Smacznego!

Kalorie: 120.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy