Wachlarz z cukinii

Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 35 minut Porcja: 170 kcal

Dodany przez:

Wachlarz z cukinii

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
170 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 małych cukinii
  • 3 małe pomidory
  • 12 plastrów bekonu
  • 3 cukrowe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego majeranku
  • 5 dag startego sera typu ementaler
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć i dwukrotnie naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Cebule i czosnek obrać i pokroić w talarki.
  2. Naczynie do zapiekania natrzeć łyżką oliwy, ułożyć cukinie, rozchylić jak wachlarz i przełożyć plastrami bekonu, cebuli, pomidorów i czosnku. Skropić resztą oliwy, oprószyć solą i pieprzem, posypać serem i majerankiem. Piec 35 min w temperaturze 200°C.
warzywa przekąska zapiekanka cukinia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze