Użądlenie pszczoły

Ciasto można dostać w każdej niemieckiej cukierni, a nawet gotowe w Lidlu.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 13 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • posiekane migdały
  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto posypujemy migdałami i cukrem. Pieczemy ok. 40-45 min w 160 stopniach C.
  2. Krem: W niepełnej szklance mleka mieszamy cukier, budyń, jajko i żółtko. Pozostałe mleko gotujemy. Gdy mleko będzie się gotować, wlewamy masę jajeczno - budyniową. Mieszamy. Studzimy.
  3. Zimny budyń ucieramy z masłem. Ciasto przekrawamy na pół, wykładamy krem, przykrywamy ciastem. Schładzamy.
cukier masło migdały budyń waniliowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy