Utopence I

Czeska przekąska (nie tylko) do piwa.

Dodany przez:

Utopence I

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 60 dkg wieprzowych parówek
  • 25 dkg cebuli
  • 5 dkg marynowanej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • ½ łyżki soli
  • ¼ łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Parówki obieramy z osłonek, wrzucamy na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki. Składniki zalewy zagotowujemy w garnku, następnie pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Parówki, cebulę, paprykę i czosnek układamy w słoiku, zalewamy zalewą (wraz z liściem i zielem). Zostawiamy na 3 doby w ciepłym miejscu, następnie wkładamy do lodówki na 3 tygodnie.
  2. Smacznego!
przekąska kuchnia czeska utopence
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze