Utopence I

Czeska przekąska (nie tylko) do piwa.

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 197 głosów)

Składniki:

  • 60 dkg wieprzowych parówek
  • 25 dkg cebuli
  • 5 dkg marynowanej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • ½ łyżki soli
  • ¼ łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Parówki obieramy z osłonek, wrzucamy na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki. Składniki zalewy zagotowujemy w garnku, następnie pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Parówki, cebulę, paprykę i czosnek układamy w słoiku, zalewamy zalewą (wraz z liściem i zielem). Zostawiamy na 3 doby w ciepłym miejscu, następnie wkładamy do lodówki na 3 tygodnie.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy