Uszka wigilijne

tradycyjna potrawa na Wigilie

barszczPierogiuszka

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)

Składniki:

  • ciasto na uszka:
  • mąka 45 dag
  • jajka 3 szt
  • woda ciepła 180 ml
  • farsz:
  • grzyby suszone 20 dag
  • bułka tarta 6 dag
  • cebula 10 dag
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki wody i jajek zagnieść ciasto na uszka.
  • Grzyby moczymy na noc. Gotujemy je godzinę w małej ilości wody. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju. Grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy po trochu farszu, zlepiamy boki a następnie dwa rogi.
  • Gotowe uszka rzucamy na osolonywrzatek i gotujemy ok 3-4 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy