usteczka_serowe_z_brzoskwiniami

Usteczka serowe z brzoskwiniami

Ocena:

4.51 (160)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
bardzo szybko się robi takie ciasteczka!

Składniki:

  • 30 dkg sera białego twarogowego, wzięłam półtłusty,
  • 1 kostka masła 200g,
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 2 puszki 850g brzoskwiń w lekkim syropie,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • do posypania: cukier puder

Usteczka serowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser zmielić, dodać miękkie masło, cukier i mąkę - zagnieść ciasto - powinno być elastyczne jak dobrze wyrobiona plastelina. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, ale można dłużej. Brzoskwinie dokładnie osączyć, każdą połówkę podzielić na 3 cząstki. Schłodzone ciasto dzielić na porcje (6-8) i każdą rozwałkowywać na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką albo filiżanką wycinać kółka, przy jednym brzegu układać cząsteczkę brzoskwini i złożyć ciastko na pół. Nie zalepiamy brzegów tylko ściskamy lekko w kącikach. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 10-15 min. aż się zezłocą. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne