Uniwersalna zupa warzywna

Ze strony www.bbcgoodfood.com 'Versatile veg soup'

dodany przez: kasia1977

Zupy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 148 głosów)


Składniki:

  • 200g posiekanych, surowych warzyw, np. selera naciowego, marchewki i cebuli (u mnie - dokladnie ten zestaw)
  • 300g ziemniakow (lub slodkich ziemniakow), waga po oczyszczeniu i obraniu, pokrojonych w kostke
  • lyzka oliwy
  • 600ml wywaru warzywnego, domowego lub z kostki
  • dodatkowo - opcjonalnie, do podania:
  • crème fraîche i/lub posiekane swieze ziola, jak koperek, czy natka pietruszki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Usmaz warzywa i ziemniaki na oliwie przez kilka minut, az zaczna mieknac.
  • Zalej wywarem i gotuj na malenkim ogniu 10-15min, do miekkosci. Zmiksuj blenderem na gladko, dopraw do smaku.
  • Podawaj z hojnym kleksem crème fraîche i szczypta wybranych swiezych ziol.
  • Mozna mrozic - do 1 miesiaca.
  • Nawiasem mowiac warto poczytac komentarze pod oryginalnym wpisem, ktore sa kopalnia sprawdzonych pomyslow, jak zupe urozmaicic: jakich uzyc warzyw (pietruszka, marchewka, cebula, groszek, fasolka, brokul, a nawet - kapusta!), jakich dodatkow (soczewica, 'skwarki' z bekonu) i jakich przypraw (kmin, papryka, kolendra, chilli, czosnek).
  • Generalnie - swietny pomysl na zutylizowanie zalegajacych w lodowce warzyw i zdobiacych szafki sloiczkow przypraw.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy