Udka z ziemniakami i ziołami

polecam na obiadek....

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 80 dag udek kurczaka (bez kości)
  • 50 dag ziemniaków
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i ziołami prowansalskimi, wymieszać i zostawić na 20-30 minut.
  2. Cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaki i łodygi selera obrać, umyć i osuszyć.
  3. Cebulę, czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, a seler w cienkie plasterki. W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, gdy nabiorą złotego koloru dodać mięso i smażyć, mieszając, 2-3 minuty na silnym ogniu, potem wlać wino i gotować póki w połowie nie wyparuje. Wówczas włożyć ziemniaki, marchew i seler. Potrawę przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, pod koniec wsypać natkę.
obiad ziemniaki udka zioła prowansalskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze