Udka z oliwkami

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 290 kcal Składniki na 8 porcji

dania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
290.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 188 głosów)

Składniki:

  • 8 udek kurczaka (po 10 dag)
  • 30 dag zielonych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Czosnek obrać, posiekać. Udka kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do dużego rondla, dodać czosnek, oprószyć imbirem, kurkumą i solą, wlać oliwę i bulion, wymieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
  • Udka wyjąć, trzymać w cieple. Sos z gotowania lekko odparować. Dodać sok z cytryny, oprószyć papryką, wymieszać, wsypać oliwki. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać udka, chwilę podgrzać.

Kalorie: 290.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy