Udka z oliwkami

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 290 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Udka z oliwkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
290 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 8 udek kurczaka (po 10 dag)
  • 30 dag zielonych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać, posiekać. Udka kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do dużego rondla, dodać czosnek, oprószyć imbirem, kurkumą i solą, wlać oliwę i bulion, wymieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
  2. Udka wyjąć, trzymać w cieple. Sos z gotowania lekko odparować. Dodać sok z cytryny, oprószyć papryką, wymieszać, wsypać oliwki. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać udka, chwilę podgrzać.
mięso obiad udka kurczaka zielone oliwki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze