Udka z kurczaka z jałowcem

Smażone udka z kurczaka w marynacie z dodatkiem owocy jałowca.

Dodany przez:

Udka z kurczaka z jałowcem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek owocu jałowca
  • 1/2 łyżeczki całej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 udka z kurczaka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do moździerza przełożyć ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, płatki papryki, kumin i pieprz, dokładnie utrzeć. 4 łyżki oleju przelać do miski. Dodać do niego utarte przyprawy, sos sojowy, przyprawę do kurczaka, sól czosnkową i miód. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso oczyścić, umyć, podzielić na porcje. Do mięsa wlać marynatę i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła mięso w całości. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i mocno z każdej strony zrumienić na oleju. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody i marynatę, w której mięso się marynowało. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę).
mięso przyprawy miód obiad udka z kurczaka owoc jałowca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze