Udka z kaczki w cytrynie

Tak przyrządzone udka rozpływają się w ustach.

dania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 179 głosów)

Składniki:

  • 6 udek z kaczki,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 1/2 cytryny,
  • sól.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą. Zostawić na 2 godziny. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Pozbawić go pestek. Polać nim udka. Wstawić do lodówki na 6 godzin, co godzinę przewracając udka i "nurzając" je w powstałym sosie. Następnie mięso cieniutko posmarować smalcem (musi być przetopiony z dużą ilością cebuli). Wstawić (razem z sosem) do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po godzinie pieczenia naczynie przykryć (np folią aluminiową) i piec dalej 1 godz. Następnie zdjąć przykrycie i dopiekać pałeczki jeszcze ok 0.5 godz...(mięso musi odchodzić od kości). Podczas pieczenia co pół godz. podlewać mięso wytopionym tłuszczem. Podawać z pyzami drożdżowymi, gotowaną czerwoną kapustą i zasmażanymi buraczkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy