Udka pieczone z warzywami

przepyszne danie w pełnym zestawie tzw 3w1

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 małe cebulki
  • 3 grube krążki białego pora
  • 2 łodyżki zielonego kopru
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach
  • 1 pietruszka starta na grubych oczkach
  • 10 ziemniaków lub mniej, tyle ile wejdzie do naczynia
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki wina różowego
  • 2 listki laurowe
  • Przyprawa do kurczaka
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Sól i pieprz mielony u mnie ziołowy
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Udka po oczyszczeniu skropić olejem, oprószyć solidnie pieprzem ziołowym oraz solą lub Vegetą Natur. Przykryć i odstawić w chłód na 1 godzinę.
  2. Przygotować warzywa.
  3. Udka ułożyć w blasze wysłanej pergaminem lub innym naczyniu do zapiekania. Podlać olejem i dodać 2 łyżki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 40 minut. W trakcie pieczenia polać sosem z pieczenia.
  4. Po minionym czasie podpieczone udka obrócić na drugą stronę i dodać do nich wszystkie warzywa, listek laurowy, wlać wino i gorący bulion. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków. Przykryć pergaminem lub folią aluminiową.
  5. Ponownie wstawić do piekarnika u mnie na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia odkryć aby udka się zrumieniły
  6. Podałam je dodatkowo z surówką z czerwonej kapusty
mięso obiad cebula ziemniaki seler marchewka udka z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze