Udka kurczaka słodko-pikantne

Ocena:

4.45 (199)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 435 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 4 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 65 dag ziemniaków
  • 4 udka kurczaka
  • sól, pieprz
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 listki laurowe
  • 120 ml bulionu warzywnego

Udka kurczaka słodko-pikantne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Pomarańcze umyć. Z jednej wycisnąć sok. Drugi owoc podzielić na cząstki i przekroić każdą z nich na pół.
  • ■ Cebule obrać, pokroić na ósemki, a ząbki czosnku – na ćwiartki. Ziemniaki umyć, przekroić na pół. Każde udko przeciąć w stawie, oprószyć solą i pieprzem.
  • ■ Zrobić sos: wymieszać sok z pomarańczy, obydwie papryki w proszku, trochę soli i oliwę.
  • ■ Mięso przełożyć do brytfanny. Wlać sos, dodać cząstki pomarańczy, cebule, czosnek, ziemniaki i listki laurowe. Całość zalać bulionem i delikatnie wymieszać.
  • ■ Piec godzinę w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne