Udka kurczaka słodko-pikantne

Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 435 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Udka kurczaka słodko-pikantne

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
435 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 4 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 65 dag ziemniaków
  • 4 udka kurczaka
  • sól, pieprz
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 listki laurowe
  • 120 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie

  1. ■ Pomarańcze umyć. Z jednej wycisnąć sok. Drugi owoc podzielić na cząstki i przekroić każdą z nich na pół.
  2. ■ Cebule obrać, pokroić na ósemki, a ząbki czosnku – na ćwiartki. Ziemniaki umyć, przekroić na pół. Każde udko przeciąć w stawie, oprószyć solą i pieprzem.
  3. ■ Zrobić sos: wymieszać sok z pomarańczy, obydwie papryki w proszku, trochę soli i oliwę.
  4. ■ Mięso przełożyć do brytfanny. Wlać sos, dodać cząstki pomarańczy, cebule, czosnek, ziemniaki i listki laurowe. Całość zalać bulionem i delikatnie wymieszać.
  5. ■ Piec godzinę w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C.
mięso obiad ziemniaki pomarańcze udka kurczaka udka słodko pikantne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze