Udka duszone w kapuście

Po prostu smaczne mięsko w kapuście ze śmietanką

dodany przez: SMAKOWITA smakowita

dania mięsne

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 198 głosów)

Składniki:

  • 2 pałki kurczaka
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 1 szczypta kminku
  • 2 łyżki margaryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Udka duszone w kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Udka umyć, osuszyć i usmażyć na rumiano na margarynie. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę dodać poszatkowaną kapustę doprawić do smaku przyprawami i dusić na małym ogniu ,aż kapusta zmięknie. Do kapusty włożyć mięso i przykryć kapustą. Pod przykryciem dusimy ok. 20 minut ,często mieszając. Dodać śmietanę,chwilę podgrzewać ,aby konsystencja nie była zbyt płynna. Zdjąć z ognia-dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.Można podać z ziemniakami z wody lub same mięsko z kapustą. Życzę smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy