Tymiankowe gnocchi w sosie podgrzybkowym z kiełbasą

Cudowne gnocchi, podgrzybki, kiełbasa i kremowy sos. Idealna propozycja na obiad lub obiadokolację. Po prostu zakochacie się w tym smaku! Gnocchi z grzybami smakują przepysznie.

Pierogignocchi

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)

Składniki:

  • GNOCCHI:
  • 2 duże ziemniaki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozbełtane)
  • 50 g ricotty
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałązka tymianku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • SOS Z PODGRZYBKÓW:
  • 7-8 podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 mała kiełbasa brocka
  • 100 ml białego wina
  • 250 ml śmietanki 18%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • ok. 2 łyżeczek startego parmezanu lub grana padano
  • listki z 2 gałązek tymianku
  • świeżo mielony pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Ugotuj dwa spore ziemniaki w mundurkach do miękkości, odcedź i poczekaj aż zupełnie wystygną. Możesz też wykorzystać ziemniaki np. z poprzedniego dnia. Następnie obierz ziemniaki ze skórki i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem. Wrzuć do miski razem z ricottą, listkami z gałązki tymianku i przesianą mąką. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj dołek w środku. Wlej do niego rozbełtane jajko. Całą masę należy teraz razem wymieszać i dobrze wyrobić. Jeśli będzie zbyt wilgotna – dodaj odrobinę mąki. Pamiętaj tylko, by nie dodawać jej też zbyt dużo, ciasto na gnocchi musi być delikatne i sprężyste, podobne jak na pierogi.
  • 2.Po wyrobieniu ciasta – podziel je na 4 równe części, każdą z nich uformuj w długi walec grubości mniej więcej kciuka. Teraz wystarczy pociąć każdy z nich nożem na małe prostokąty. Gnocchi można też docisnąć widelcem tworząc na każdym ciekawy odcisk. Dzięki temu sos będzie lepiej osadzał się na tych włoskich pysznych kopytkach. W garnku zagotować lekko osoloną wodę z dodatkiem oliwy z oliwek. Na gotującą się wodę wrzucamy gnocchi. Odcedzaj je zaraz po wypłynięciu.
  • 3.Na koniec podsmażanie. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż ugotowane gnocchi, aż staną się chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Ta część dania jest już gotowa.
  • 4.Aby przygotować sos należy pokroić podgrzybki w plastry, cebulę w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię trzeba wrzucić najpierw kiełbaski, podsmażyć je i wyjąć. Do tego samego naczynia wlać później i rozgrzać ok. łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy cebulkę, podsmażamy chwilę, później dorzucamy podgrzybki i oprószamy je solą. Należy je dusić czekając, aż puszczą sok. Po ok. 7-8 minutach dolej wino, dodaj łyżkę masła i zredukuj. Zdejmij z palnika, a następnie wlej do środka śmietankę energicznie mieszając. Następnie kładziemy patelnię z powrotem na palnik i podgrzewając sos – redukujemy. W tym czasie sos zgęstnieje. Na koniec dorzucamy do środka podsmażone wcześniej kiełbaski. Teraz warto spróbować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • 5.Cały sos przelewamy do podsmażonych włoskich kopytek. Mieszamy, wykładamy na talerz. Każdą porcję przyprószamy świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką tartego parmezanu i listkami z gałązki tymianku. Gotowe, aromatyczne i przepyszne!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy