Tymiankowe gnocchi w sosie podgrzybkowym z kiełbasą
Tymiankowe gnocchi w sosie podgrzybkowym z kiełbasą - Przepis na Tymiankowe gnocchi w sosie podgrzybkowym z kiełbasąCudowne gnocchi, podgrzybki, kiełbasa i kremowy sos. Idealna propozycja na obiad lub obiadokolację. Po prostu zakochacie się w tym smaku! Gnocchi z grzybami smakują przepysznie.

Składniki:
- GNOCCHI:
- 2 duże ziemniaki
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko (rozbełtane)
- 50 g ricotty
- sól
- świeżo mielony pieprz
- gałązka tymianku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- SOS Z PODGRZYBKÓW:
- 7-8 podgrzybków
- 1 cebula
- 1 mała kiełbasa brocka
- 100 ml białego wina
- 250 ml śmietanki 18%
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- DODATKOWO:
- ok. 2 łyżeczek startego parmezanu lub grana padano
- listki z 2 gałązek tymianku
- świeżo mielony pieprz
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- 1.Ugotuj dwa spore ziemniaki w mundurkach do miękkości, odcedź i poczekaj aż zupełnie wystygną. Możesz też wykorzystać ziemniaki np. z poprzedniego dnia. Następnie obierz ziemniaki ze skórki i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem. Wrzuć do miski razem z ricottą, listkami z gałązki tymianku i przesianą mąką. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj dołek w środku. Wlej do niego rozbełtane jajko. Całą masę należy teraz razem wymieszać i dobrze wyrobić. Jeśli będzie zbyt wilgotna – dodaj odrobinę mąki. Pamiętaj tylko, by nie dodawać jej też zbyt dużo, ciasto na gnocchi musi być delikatne i sprężyste, podobne jak na pierogi.
- 2.Po wyrobieniu ciasta – podziel je na 4 równe części, każdą z nich uformuj w długi walec grubości mniej więcej kciuka. Teraz wystarczy pociąć każdy z nich nożem na małe prostokąty. Gnocchi można też docisnąć widelcem tworząc na każdym ciekawy odcisk. Dzięki temu sos będzie lepiej osadzał się na tych włoskich pysznych kopytkach. W garnku zagotować lekko osoloną wodę z dodatkiem oliwy z oliwek. Na gotującą się wodę wrzucamy gnocchi. Odcedzaj je zaraz po wypłynięciu.
- 3.Na koniec podsmażanie. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż ugotowane gnocchi, aż staną się chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Ta część dania jest już gotowa.
- 4.Aby przygotować sos należy pokroić podgrzybki w plastry, cebulę w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię trzeba wrzucić najpierw kiełbaski, podsmażyć je i wyjąć. Do tego samego naczynia wlać później i rozgrzać ok. łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy cebulkę, podsmażamy chwilę, później dorzucamy podgrzybki i oprószamy je solą. Należy je dusić czekając, aż puszczą sok. Po ok. 7-8 minutach dolej wino, dodaj łyżkę masła i zredukuj. Zdejmij z palnika, a następnie wlej do środka śmietankę energicznie mieszając. Następnie kładziemy patelnię z powrotem na palnik i podgrzewając sos – redukujemy. W tym czasie sos zgęstnieje. Na koniec dorzucamy do środka podsmażone wcześniej kiełbaski. Teraz warto spróbować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- 5.Cały sos przelewamy do podsmażonych włoskich kopytek. Mieszamy, wykładamy na talerz. Każdą porcję przyprószamy świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką tartego parmezanu i listkami z gałązki tymianku. Gotowe, aromatyczne i przepyszne!
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
50 min.

Włoskie kluseczki gnocchi w pomidorowym sosie, z pyszną mozzarellą i pachnącą bazylią.
Gnocchi w ostrym sosie
Czas przygotowania:
60 min.

Mięciutkie gnocchi warto zrobić w nowoczesnej wersji. Dyniowy miąższ i sos grejpfrutowy doskonale podkręcą smak włoskiego klasyku. Nie trzeba mieć specjalnego gadżetu do gnocchi - wystarczy widelec.
Gnocchi dyniowe w sosie grejpfrutowym
Czas przygotowania:
40 min.

kluseczki...
Gnocchi
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi podajemy prosto - z pesto, sosem lub rozpuszczonym masłem z szałwią - poezja!
Gnocchi
Czas przygotowania:
40 min.

Przepisy na Wielkanoc - żurek z kiełbasą. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 200 kcal
Żurek z kiełbasą
Czas przygotowania:
35 min.

To urzekające danie jest prostsze niż myślisz - wypróbuj apetycznie gnochhi ze szpinakiem.
Gnocchi ze szpinakiem
Czas przygotowania:
30 min.

Pyszne,szybkie danie ,zaspokoi głód każdego łasucha.
MAKARON Z KIEŁBASĄ W SOSIE
Czas przygotowania:
60 min.

popularne włoskie " kluski" w mojej wersji podania;)
Gnocchi z kurkami
Czas przygotowania:
30 min.

Kuchnia włoska zawsze inspirowała ludzi z całego świata. Proste i smaczne dania są dedykowane każdemu, kto ceni zdrowie i dobry smak.
Gnocchi po sycylijsku
Czas przygotowania:
25 min.

Pyszny sycący makaronik...