Twarogowy deser z bezami

Deser z mielonym twarogiem, galaretką i owocami z kompotu.

Deserygalaretkibeza

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 szklanka mielonego twarogu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • śliwki z kompotu - wg uznania
  • małe bezy (ok. 8 sztuk)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i również ostudzić. Twaróg przełożyć do miski. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do twarogu i wymieszać. Do masy twarogowo-śmietanowej dodać tężejącą galaretkę truskawkową, wymieszać i rozlać do miseczek lub pucharków. Schłodzić w lodówce. Na zastygniętej masie ułożyć odsączone z kompotu śliwki (można użyć świeżych owoców). Na owoce wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Miseczki z deserem odłożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Jak galaretka będzie już sztywna, posypać ją pokruszonymi bezami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy