Tureckie klopsiki

Kolorowe, smaczne,oryginalne!

dodany przez: beolha

kotlety mielone dania mięsne Sosy Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 186 głosów)


Składniki:

  • Składniki:
  • jedna posiekana cebulka
  • jeden roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty (dałam całą łyżeczkę)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu
  • 50 dkg mielonego mięsa (w oryginale jest to jagnięcina)
  • szklanka bułki tartej (ja dałam znacznie mniej)
  • 1 lekko ubite jajko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/4 szklanki ziaren czarnego sezamu
  • 1/4 szklanki białego sezamu
  • sos:2 szklanki jogurtu naturalnego
  • garść posiekanych liści świeżej mięty
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki z wyjątkiem sezamu zagniatamy. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich. Połowę z nich obtaczamy w jasnym, połowę w ciemnym sezamie. Pieczemy w piekarniku w żaroodpornej formie ok 10 minut w temp 220 st.
  • Sos:mieszamy podane składniki i doprawiamy do smaku. Podajemy do klopsików
  • Zapraszam na mój blog:
  • lubie.gotowac.com
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy