Chłodnik z buraków
4.47 (180)
Chłodnik z buraków to tradycyjne polskie danie. Najczęściej przygotowywany z dodatkiem soku z buraków i liści botwinki. Chłodnik z buraków można przygotowywać na bazie kefiru, maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego. Ponadto chłodnik z buraków to świetna propozycja na letni obiad. Z przygotowaniem chłodnika z buraków poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przepis na chłodnik z buraków to pomysł na sezonowy posiłek na co dzień.
botwina 2 pęczki
buraki 2 szt.
ogórek 5 szt.
rzodkiewka 1 pęczek
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
dymka 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 0.5 szt.
maślanka 1 l
kefir 1 l
sok z buraka 0.5 l
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajka 2 szt.
Przepis na chłodnik z buraków:
Wszystkie warzywa trzeba dokładnie umyć, a szczypiorek, koperek i natkę opłukać. Następnie buraki i ogórki potrzebne na chłodnik z buraczków należy obrać ze skórki. Potem wszystkie składniki należy bardzo drobno posiekać, a buraki i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę. Kolejnym krokiem jest połączenie wszystkich składników ze sobą. Produkty na chłodnik z buraków należy zalać sokiem z buraków, kefirem i maślanką.
Następnie należy wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie wcześniej należy ugotować jajka i pokroić w kostkę. Na koniec należy dodać do chłodnika z buraczków. Zupa chłodnik z buraków powinna być włożona do lodówki na parę godzin aż się schłodzi i przejdzie smakiem. Chłodnik na burakach jest gotowy do podania.
Porady
Zobacz też: miętowy chłodnik z groszkiem
Do przygotowania chłodnika z buraków warto zaopatrzyć się w ostry nóż, który stabilnie leży w dłoni oraz szeroki garnek o grubym dnie do blanszowania warzyw. Chłodnik można podawać w estetycznych miseczkach lub w tradycyjnych talerzach obiadowych. Jednak jeżeli chcemy zaskoczyć domowników możemy sięgnąć po średniej wielkości słoiki lub szerokie szklanki.
Chłodnik z buraczków to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie letni posiłek. Chcąc przygotować chłodnik z buraków, należy umyć pęczek botwinki i posiekać (razem listkami i buraczkami), a następnie wrzucić na lekko osolony, posłodzony cukrem i zakwaszony sokiem z połowy cytryny wrzątek. Następnie buraczki należy blanszować 5 minut i odsączyć na sicie. Potem 1,5 l zsiadłego mleka trzeba wymieszać z kwaśną śmietaną albo gęstym jogurtem naturalnym. Następnie ogórka sałatkowego należy pokroić ze skórką w cienkie plasterki, a następnie połowę pęczka rzodkiewek zetrzeć na tarce, a połowę pokroić w plasterki.
Potem należy zetrzeć kalarepkę, a ziemniaki pokroić w plasterki. Następnie 4 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy, oddzielając białe części od zielonych. Kolejnym krokiem jest posiekanie garści koperku i natki pietruszki. Wszystkie warzywa, łącznie z botwinką, oraz białe części dymki mieszamy dokładnie ze zsiadłym mlekiem ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec chłodnik z buraków należy udekorować połówkami 4 jajek ugotowanych na półtwardo, posypać szczypiorem z dymek wymieszanym z koprem i natką oraz ulubionym pokruszonym serem. Chłodnik z buraczkami jest gotowy do podania. Taka zupa jak chłodnik z buraczków najlepiej smakuje, gdy smaki przegryzą się w lodówce minimum przez godzinę.
Warto wiedzieć, że chłodnik litewski z buraków często podawany jest z ugotowanymi młodymi ziemniakami.