Truskawkowiec

pyszne ciasto z truskawkową masą

Dodany przez:

Truskawkowiec

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • Masa truskawkowa:
  • 45 dag serka śmietankowego (mielonego)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • aromat waniliowy lub śmietankowy (połówka)
  • 40 dag truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 20 dag truskawek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy razem i wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy w temp. 175 st około 45 min.
  2. Może być trochę dłużej lub krócej, zależy od piekarnika. Ostudzony należy przekroić na połowę.
  3. Masa truskawkowa:
  4. Ser ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy połowę truskawek wcześniej zmiksowanych, a drugą połowę kroimy na malutkie kawałeczki.
  5. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i ostudzone dodajemy do masy. Kiedy masa zacznie się ścinać, przekładamy ciasto, zostawiając odrobinę na wierzch. Wstawic do lodówki na godzinę, po czym ułożyć na wierzchu truskawki przeznaczone do dekoracji i zalać tężejąca galaretka. Chłodzić przez noc.
deser ciasto truskawki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze