Truskawkowiec

pyszne ciasto z truskawkową masą

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 187 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • Masa truskawkowa:
  • 45 dag serka śmietankowego (mielonego)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • aromat waniliowy lub śmietankowy (połówka)
  • 40 dag truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 20 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki ciasta mieszamy razem i wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy w temp. 175 st około 45 min.
  • Może być trochę dłużej lub krócej, zależy od piekarnika. Ostudzony należy przekroić na połowę.
  • Masa truskawkowa:
  • Ser ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy połowę truskawek wcześniej zmiksowanych, a drugą połowę kroimy na malutkie kawałeczki.
  • Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i ostudzone dodajemy do masy. Kiedy masa zacznie się ścinać, przekładamy ciasto, zostawiając odrobinę na wierzch. Wstawic do lodówki na godzinę, po czym ułożyć na wierzchu truskawki przeznaczone do dekoracji i zalać tężejąca galaretka. Chłodzić przez noc.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy