wero.ugc

Trufle czekoladowe

Ocena:

4.46 (145)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Trufle czekoladowe to małe, niewinne słodkości, na które zawsze można sobie pozwolić. Masa składa się ze śmietany kremówki i czekolady – to klasyczny ganache. Dodaje się do niego nieco masła, żeby był bardziej plastyczny. Kulki można obtoczyć w kakao lub posiekanych orzechach. Wyglądają szykownie na przyjęciu, dobrze prezentują się w pudełku na prezent i świetnie smakują do kawy. Podpowiadamy, jak zrobić trufle czekoladowe. Przepis ucieszy całą rodzinę.

Składniki:

  • śmietana kremówka  100 ml

  • cukier  12 g

  • gorzka czekolada  250 g

  • masło  30 g

  • kakao  30 g

  • orzechy laskowe  30 g

Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: siekamy 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao około 60–70%. Miłośnicy słodszy deserów mogą też wykorzystać mleczną tabliczkę. Jeśli robimy dużą porcję trufli, ułatwimy sobie zadanie, kupując czekoladę cukierniczą w formie dropsów lub pastylek. Kroimy masło w kostkę. Siekanie składników pomaga w stworzeniu jednolitej masy – równomiernie się wtedy rozpuszczają.  

    trufle czekoladowe - przygotowanie
  • Krok 2:

    Masa: wlewamy śmietankę 30 lub 36% do rondelka. Powoli ją podgrzewamy. Tuż przed tym, kiedy zacznie mocno wrzeć, zdejmujemy ją z palnika. Dodajemy masło, czekoladę i cukier (nie jest potrzebny, jeśli używamy mlecznego wyrobu). Czekamy chwilę, aż składniki się zagrzeją i zaczną topić. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. Studzimy ją w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Powinna całkowicie zastygnąć. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.  

    trufle czekoladowe - masa
  • Krok 3:

    Dodatki: kakao przesiewamy przez gęste sitko, żeby nie miało żadnych grudek. Rozpuszczamy pozostałą gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Możemy też włożyć ją do plastikowego kubeczka i roztopić w mikrofalówce. Siekamy prażone orzechy laskowe bez skórki dużym nożem (takim jak mezzaluna) lub za pomocą malaksera. Równie dobrze sprawdzą się inne orzechy, na przykład włoskie, pekan lub ziemne. Możemy też wykorzystać zblanszowane migdały. Umieszczamy dodatki w oddzielnych miseczkach (najlepiej o rozłożystych brzegach, żeby łatwiej było obtaczać w nich czekoladowe kulki.   

    trufle czekoladowe - obtaczanie
  • Krok 4:

    Trufle czekoladowe: nabieramy masę za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki. Formujemy w dłoniach kulki. Ozdabiamy wedle uznania. Obtaczamy w kakao lub płynnej czekoladzie i posiekanych orzechach. Możemy pomóc sobie widelczykiem lub łyżeczką. Po udekorowaniu ponownie wkładamy do lodówki. Serwujemy na paterze lub w miseczce wyłożonej pergaminem.   

    trufle czekoladowe - podanie

Porady

  • Polecamy bawić się z formą deseru i przygotować trufle czekoladowe w różnych kształtach. Możemy wykorzystać na przykład silikonowe foremki do lodu. Innym sposobem jest umieszczenie jeszcze płynnej masy w rancie cukierniczym. Kiedy zastygnie, wycinamy z niej dowolne kształty za pomocą wykrawaczy do ciastek. 
  • Trufle możemy nadziać na wykałaczki lub patyczki do lizaków, a następnie umieścić na specjalnej podstawce lub w szklance. To ciekawa prezentacja na przyjęcie dla dzieci.  
  • Jeśli mamy w domu tylko orzechy laskowe ze skórką, możemy ją łatwo usunąć samodzielnie. Należy podprażyć je na patelni lub w piekarniku, a następnie umieścić na wilgotnej ściereczce i pocierać. Łupinka powinna z łatwością odchodzić od orzechów.  
  • Domowa trufla czekoladowa to uroczy, ładnie prezentujący się deserek, zwłaszcza dla miłośników mocno kakaowych smaków. Ozdobione kulki warto zapakować na elegancki prezent. Możemy włożyć je do kartonika wyłożonego pergaminem, umieścić w małych papilotkach lub ozdobnych celofanowych woreczkach ze wstążeczką. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

W czym obtoczyć trufle czekoladowe? 

Klasyczne trufle z czekolady obtacza się zazwyczaj w gorzkim kakao. Jednak wraz z upływem czasu powstało wiele różnych wersji – nie tylko słodkich, ale także pikantnych kulek. Poniżej przedstawiamy wybrane propozycje na posypki

  • wiórki kokosowe, 
  • cukier z cynamonem lub przyprawa do piernika
  • pokruszone ciasteczka lub płatki kukurydziane, 
  • cukrowe ozdoby, na przykład gwiazdki lub serduszka, 
  • polewa czekoladowa z dodatkiem mielonej papryczki chili.

Trufle czekoladowe w różnych smakach 

Niezbędnymi składnikami na trufle są czekolada i śmietanka – tworzą one tzw. ganache, który jest półproduktem używanym w wielu wyrobach cukierniczych. Żeby łatwiej było uformować kulki, do masy dodaje się masło, które nie ma większego wpływu na smak deseru. Czekoladowe trufle można wzbogacić także o następujące dodatki: 

  • przyprawy korzenne – na przykład cynamon, zmielone goździki lub kardamon.
  • masło orzechowe – klasyczne, pistacjowe lub z nerkowców.
  • kandyzowane lub suszone owoce – na przykład skórkę pomarańczy.
  • likier amaretto – domowe trufle z alkoholem staną się hitem wśród dorosłych łasuchów. Do masy można też dodać whisky lub rum.
  • esencję waniliową – a także migdałową lub pomarańczową.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne