Trójsmakowe drożdżówki

Idealne połączenie trzech smaków, w jednym kawałku ciasta.

Dodany przez:

Trójsmakowe drożdżówki

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO;
  • 1/2kg mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 40 g drożdży
  • NADZIENIE;
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1łyżka rodzynek
  • 1łyżka skórki pomarańczowej
  • DODATKOWO; cukier puder.

Przygotowanie

  1. 1.
  2. CIASTO Masło roztop odstaw do ostygnięcia. Drożdże utrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem. Jajka rozkłóć widelcem.
  3. 2.
  4. Do mąki dodaj drożdże , jajka , zamieszaj , połącz z letnim roztopionym masłem. Wyrób ciasto. Pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na pół godziny.
  5. 3.
  6. Jagody wsyp na durszlak, popłucz i pozostaw przez chwilę na durszlaku. Budyń śmietankowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ser utrzyj z jakiem i cukrem, dodaj rodzynki skórkę pomarańczową, wymieszaj.
  7. 4.
  8. Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę, podziel na 8 części, uformuj placuszki. Na każdy z nich, ułóż po łyżce jagód , budyniu i sera.
  9. 5.
  10. Blaszkę o wymiarach 24x38 posmaruj margaryną i ułóż na niej drożdżówki. Piec temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu, posyp cukrem pudrem.
Śniadanie deser dla dzieci ciasto drożdżowe jagody budyń drożdże rodzynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze