Trójsmakowe drożdżówki

Idealne połączenie trzech smaków, w jednym kawałku ciasta.

ciasto drożdżoweDeserybudynie

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 154 głosów)

Składniki:

  • CIASTO;
  • 1/2kg mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 40 g drożdży
  • NADZIENIE;
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1łyżka rodzynek
  • 1łyżka skórki pomarańczowej
  • DODATKOWO; cukier puder.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.
  • CIASTO Masło roztop odstaw do ostygnięcia. Drożdże utrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem. Jajka rozkłóć widelcem.
  • 2.
  • Do mąki dodaj drożdże , jajka , zamieszaj , połącz z letnim roztopionym masłem. Wyrób ciasto. Pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na pół godziny.
  • 3.
  • Jagody wsyp na durszlak, popłucz i pozostaw przez chwilę na durszlaku. Budyń śmietankowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ser utrzyj z jakiem i cukrem, dodaj rodzynki skórkę pomarańczową, wymieszaj.
  • 4.
  • Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę, podziel na 8 części, uformuj placuszki. Na każdy z nich, ułóż po łyżce jagód , budyniu i sera.
  • 5.
  • Blaszkę o wymiarach 24x38 posmaruj margaryną i ułóż na niej drożdżówki. Piec temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu, posyp cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy