Piernik - przepis z polewą czekoladową

Ocena:

4.5 (154)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Myśląc klasyczny piernik, przepis jaki pierwszy przychodzi nam to głowy to piernik dojrzewający. Ale nie jest jedyny! Na ostatnią chwilę też możesz zrobić piernik - przepis w dłoń i do pieczenia!

Składniki:

  • masło  400 g

  • cukier  660 g

  • jajka  8 szt.

  • miód  500 g

  • przyprawa do piernika  8 g

  • orzechy włoskie  35 g

  • migdały  20 g

  • skórka pomarańczowa  30 g

  • kakao  60 g

  • koniak  100 ml

Piernik - przepis z polewą czekoladową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masło (200 g) ucieramy z cukrem (440 g), dodając po jednym żółtku i stale ucierając, dodajemy miód, przyprawę korzenną i mąkę. Pod koniec ucierania dodajemy ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i skórkę pomarańczową delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Masę przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek, nakładając ciasto do połowy formy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC, wstawiamy, zmniejszamy temp. do 170ºC i pieczemy ok. 1 godz. Studzimy.

  • Krok 3:

    Polewa: do rondelka wkładamy masło (200g), wlewamy 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, dodajemy cukier (220 g)i kakao. Stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i stale mieszając, wlewamy koniak. Wystudzony piernik oblewamy polewą i odstawiamy.

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne