Troć wędrowna z boczniakami i octem balsamicznym

Ryba ta rzadko pojawia się na naszym stole, a szkoda. Troć wędrowna może smakować doskonale! Udowadnia to szefowa kuchni Agata Wojda, podając troć z boczniakami i sosem balsamicznym.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 kawałki filetu troci ze skórą, każdy po ok. 200 g
  • sól, pieprz
  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub zielonej części dymki

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Filet troci solimy, układamy skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia; pieczemy ok. 20 min.
  2. Przygotowujemy sos: odcinamy boczniakom twarde nóżki, kapelusze rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy gałązki rozmarynu i grzyby. Smażymy na dużym ogniu przez 7 min, mieszając. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i redukujemy przez 3 min. Dodajemy świeżo mielony pieprz, sól i posiekany szczypior.
  3. Z upieczonej ryby zdejmujemy skórę, na wierzch kładziemy boczniaki. Podajemy ze startymi duszonymi burakami lub czerwoną duszoną kapustą.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Wskazówki

>>> Przygotowane w ten sposób grzyby są doskonałym dodatkiem do ryb tłustych, jak karp, łosoś, a nawet klasyczny śledź na zimno.

>>> Świetnym dodatkiem będą też upieczone słodkie bataty: 4 średniej wielkości bulwy obieramy i kroimy w równą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną mieszankę 3 łyżek masła i 3 łyżek oliwy, oprószamy solą i pieprzem, smażymy ok. 10 min na dużym ogniu, poruszając co jakiś czas patelnią. Zmniejszamy ogień i dosmażamy jeszcze 10 min. Wyławiamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy, łyżeczkę uprażonego sezamu i 2 przepuszczone przez wyciskarkę ząbki czosnku. Mieszamy na ciepło.

Zobacz też: nie tylko ocet - jak naturalnie posprzątać kuchnię

ryby troć
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy