Tradycyjny piernik mojej babci

Ocena:

4.5 (202)

  • 48 godz. 0 min.
Piernik dla wytrwałych, zachowuję świeżość do 4 tygodni

Składniki:

  • 80 dag maki
  • 50 dag stucznego miodu
  • 50 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 3 torebki przyprawy do pierników
  • łyzeczka sody
  • szklanka dowolnych bakali

Tradycyjny piernik mojej babci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko, cukier i miód podgrzać w garnku. Gdy się rozpuszczą zdjąc z ognia, dodac masło, przyprawy do piernika oraz szczyptę soli. Ostudzić. wbic jajka, wymieszać. Dodac mąkę wymieszana z sodą. Na końcu dodac bakalie. Przykryc lniana ściereczka i odstawic na dwa dni do fermentacji.
  • Po tym czasie przełożyć do dwóch foremek keksówek i upiec. Piernik po ostudzeniu można zawinąć w lnianą ściereczkę i przechowywać do 4 tygodni. Idealne rozwiazanie dla
  • zapracowanych, piernik mozna upiec wcześniej przed świetami.
  • Przed podaniem dowolnie udekorowac np. lukrem lub czekoladowa polewą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne