Piernik dla wytrwałych, zachowuję świeżość do 4 tygodni
Składniki:
80 dag maki
50 dag stucznego miodu
50 dag cukru
szklanka mleka
4 jajka
łyżka masła
3 torebki przyprawy do pierników
łyzeczka sody
szklanka dowolnych bakali
Tradycyjny piernik mojej babci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mleko, cukier i miód podgrzać w garnku. Gdy się rozpuszczą zdjąc z ognia, dodac masło, przyprawy do piernika oraz szczyptę soli. Ostudzić. wbic jajka, wymieszać. Dodac mąkę wymieszana z sodą. Na końcu dodac bakalie. Przykryc lniana ściereczka i odstawic na dwa dni do fermentacji.
Po tym czasie przełożyć do dwóch foremek keksówek i upiec. Piernik po ostudzeniu można zawinąć w lnianą ściereczkę i przechowywać do 4 tygodni. Idealne rozwiazanie dla
zapracowanych, piernik mozna upiec wcześniej przed świetami.
Przed podaniem dowolnie udekorowac np. lukrem lub czekoladowa polewą.