Tradycyjnie pieczona karkówka
tradycyjnja, aromatyczna i smaczna.
Dodany przez:
lucyna
Składniki
- 2 kg karkówki
- 1,5 szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól gruboziarnista
- pieprz mielony
- kminek mielony
- gwiazdki anyżu
- świeży rozmaryn
Przygotowanie
- Surowe mięso z karkówki płuczemy i osuszamy. Nastepnie mięso naciaramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Natarte mięso przyprawami wkładamy do pojemnika , dodajemy oliwę i przykrywamy go pokrywą. Tak przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przed pieczeniem mięso wyjmujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy zalewą z mięsa , przykrywami i pieczemy w piekarniku 90 min w temp.220 C. Podajemy pokrajane w plastry z chrzanem, sosem, czerwonym winem. Smacznego!
Komentarze