Tradycyjne pierogi ruskie

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 490 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Tradycyjne ruskie

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
490 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 60 dag ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Nadzienie: ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Odcedzić, odparować, ostudzić, rozgnieść.
  2. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków razem z twarogiem, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, ok. 1/2 szklanki wody i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć po łyżeczce farszu, zlepić.
  4. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku (2–3 min). Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami lub podsmażoną cebulą.
obiad pierogi ruskie ziemniaki twaróg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze