Tradycyjne pierogi ruskie

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 490 kcal Składniki na 4 porcje

Pierogipierogi ruskie

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
490 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 60 dag ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Nadzienie: ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Odcedzić, odparować, ostudzić, rozgnieść.
  • Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków razem z twarogiem, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, ok. 1/2 szklanki wody i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć po łyżeczce farszu, zlepić.
  • Pierogi ugotować w osolonym wrzątku (2–3 min). Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami lub podsmażoną cebulą.

Kalorie: 490

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy