tarte_kluski_slaskie

Tarte kluski śląskie

Ocena:

4.33 (197)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
z dziurką.

Składniki:

  • 1.5 kg.ziemniaków
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól

Tarte kluski śląskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki płuczemy, obieramy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy dwukrotnie przez praskę do miski.Odstawiamy do ostygnięcia.2 duże ziemniaki płuczemy,obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach ( tak jak na placki ziemniaczane).Odcisnąć je przez bawełniana czysta szmatkę.Tak odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy kluski robimy w każdej dziurkę na środku.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy po wypłynięciu ok.15min na średnim ogniu mieszając drewniania łyżką (te kluski gotujemy dłużej ze względu na surowe ziemniaki)Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy natychmiast z sosami mięsnymi lub skwarkami.SMACZNEGO.

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne