Tradycyjne Faworki

Są bardzo delikatne!!!

dodany przez: lenuta

Ciasta Desery faworki

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 149 głosów)


Składniki:

  • 1/2 kg maki
  • 10żółtek
  • 3 łyzki gęstej śmietany
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu lub wódki
  • olej do smażenia lub 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Do maki dodać zółtka
  • śmietanę
  • sczyptę soli
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • ocet albo wódkę. Wymieszać nożem
  • a nastepnie ciasto zagnieść tak
  • jak na makaron.
  • Włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Wyjęte ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki. Każdy placek podzielic na paski.
  • w każdym pasku zrobić nacięcia nożem i jeden koniec przełożyć przez otwór.
  • Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Osączać z tłuszczu i podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy