Tradycyjne chińskie pierożki

Danie z chińskiej kuchni, które możesz przygotować w domu.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 cm korzenia imbirowego
  • 3 dymki
  • olej
  • sól
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • koperek
  • garśc grzybów
  • 2 szklanki mąki
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Kapustę poszatkować, dymkę i koperek posiekać. Wszystko podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wystudzić i wymieszać na jednolitą masę.
  2. Z mąki, szczypty soli i ok. szklanki gorącej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi. Usmażyć na złoto na oleju, potem na patelnię wlać wodę (do wysokości 1/2 cm). Częściowo przykryć i gotować, aż woda odparuje.
obiad pierożki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze