Tradycyjna szarlotka

Trochę tradycji

dodany przez: kinia kinia

ciasto z jabłkami szarlotka Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 183 głosów)


Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru + o,5 szkl
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek startych na tarce
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, 4 żółtek, 3/4 szkl. cukru, 1 cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
  • 2. Podzielić na 2 części- jedną rozwałkować i włożyć do brytfanki a drugą schłodzić.
  • 3. Starte jabłka, 0,5 szkl.cukru i cynamon wymieszać iwyłożyć nz ciasto
  • 4. Białka ubić na sztywno i wylać na jabłka
  • 5. Na tak przygotowany placek zetrzeć pozostałe ciasto i piec ok. godziny
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy