Tosty jak poduchy

Ocena:

4.48 (151)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Puszyste tosty - pyszne śniadanie.

Składniki:

  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek bez pestek
  • cebula
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • ocet z białego wina
  • oliwa, 3–4 jajka
  • szklanka mleka
  • 8 kromek dobrego chleba pszennego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 grube plastry wędzonej szynki
  • masło klarowane

Tosty jak poduchy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory kroimy w kostkę, mieszamy z pokrojonymi w plasterki oliwkami,posie-kaną cebulą, solą, pieprzem,bazylią, octem i kilkoma kroplami oliwy, odkładamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem w dużym, płaskim naczyniu, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy w nimkromki chleba i zostawiamy na 10 min. Wyjmujemy łopatką. Na 4 kromkach po suchej stronie kładziemy plasterki mozzarelli i szynki, przykrywamy resztą kromek suchą stroną do dołu, lekko dociskamy. Smażymy na złoto na maśle. Każdą kanapkę kroimy po przekątnej, obok kładziemy porcję pomidorowej sałatki.

Porady

Zobacz też: panierowane tosty z serem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne