Tostowe wariacje – kanapka z serem żółtym i karmelizowanymi jabłkami

Jabłka obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Na patelnię wsypać cukier i podgrzać na średnim ogniu do momentu, aż zupełnie się rozpuści.

Ocena:

(średnia 4.59 z 165 głosów)

Składniki:

  • • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • • 1 jabłko (najlepiej twarde)
  • • 4 łyżki cukru
  • • 2 plasterki sera żółtego Aldamer

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Na patelnię wsypać cukier i podgrzać na średnim ogniu do momentu, aż zupełnie się rozpuści.
  • Pokrojone jabłka dodać do karmelu i wymieszać. Prażyć przez ok. 10 minut, aż karmel dokładnie obklei jabłka.
  • Tak przygotowane wyłożyć na kromkę pieczywa tostowego, przykryć plastrem sera i kolejną kromką. Zapiec w tosterze do momentu roztopienia się sera i uzyskania oczekiwanej chrupkości pieczywa.

Porady

Zobacz też: kanapki z pastą z ciecierzycy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy