Toskańska zupa pomidorowa

z mini pączkami nadziewanymi serem mozzarella.Polecam.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1kg. pomidorów malinowych
  • 400g. pomidorów pelati w zalewie
  • 4 średnie cebule czosnkowe
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3l. bulionu drobiowego
  • 100ml.oliwy z oliwek
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól,pieprz,oregano do smaku
  • 25 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki wódki
  • 5 dag masła
  • 1 kulka sera mozzarella
  • olej do smażenia ok.05l.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pomidory umyć,pozbawić szypułek,położyć na blaszce,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180`C na ok.30min.Cebulę obrać,pokroić w cienkie piórka.W garnku rozgrzać oliwę,wrzucić cebulę delikatnie zeszklić,dodać pomidory pelati.Pomidory wyjąć z piekarnika obrać ze skórki wrzucić do garnka.zagnieść ubijakiem do ziemniaków (nie miksować),dodać koncentrat pomidorowy,czosnek.Chwilę dusić,zalać bulionem,doprawić do smaku.Zagotować. Drożdże,cukier,sól,ciepłe mleko,żółtka wymieszać w szerokiej misce,wlać wódkę,wsypać przesianą mąkę pszenną Dokładnie wyrobić ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i łatwo będzie odchodzić od dłoni (wrazie potrzeby dolać mleko,lub dosypać mąki).Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Z ciasta uformować małe okrągłe pączusie.Do każdego pączka włożyć mały kawałek sera mozzarella,dokładnie zlepić.Pączki smażyć w głębokim oleju.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zupę rozlać do miseczek,podawać z mini pączkami,udekorować świeżą bazylią.SMACZNEGO. ...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy