Toskańska pieczeń wieprzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso naciąć głęboko wzdłuż, odciąć od kości (ale kości zostawić). Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Natkę, bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn i szałwię umyć, osuszyć, drobno posiekać. Wymieszać z cebulą, czosnkiem i oliwą.
Mięso natrzeć solą i pieprzem oraz mieszanką ziołową. Położyć na kości i obłożyć boczkiem. Owinąć ciasno nicią kuchenną. Kością do dołu włożyć na ruszt (pod spód wsunąć blachę). Piec 30 minut w temp. 200°C.
Podlać winem i zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec jeszcze godzinę. Zostawić kilka minut w piekarniku. Przed podaniem pokroić w plastry, podawać z powstałym sosem.