Toskańska pieczeń wieprzowa

Ocena:

4.48 (177)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 1 godzina 30 minut
porcja: 635 kcal

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 2 łodyżki oregano
  • 3 łodyżki tymianku
  • łodyżka rozmarynu
  • 6 listków szałwii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 6 cienkich plastrów przerośniętego, wędzonego boczku
  • 250 ml chianti

Toskańska pieczeń wieprzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso naciąć głęboko wzdłuż, odciąć od kości (ale kości zostawić). Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Natkę, bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn i szałwię umyć, osuszyć, drobno posiekać. Wymieszać z cebulą, czosnkiem i oliwą.
  • Mięso natrzeć solą i pieprzem oraz mieszanką ziołową. Położyć na kości i obłożyć boczkiem. Owinąć ciasno nicią kuchenną. Kością do dołu włożyć na ruszt (pod spód wsunąć blachę). Piec 30 minut w temp. 200°C.
  • Podlać winem i zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec jeszcze godzinę. Zostawić kilka minut w piekarniku. Przed podaniem pokroić w plastry, podawać z powstałym sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne