Tortille z grillowanym kuczakiem

Tortille z grillowaną piersią kurczaka , warzywami i sosami. Domowy , pyszny fast-food.

fast foodtortillePrzekąski

Czas przygotowania:
360 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 179 głosów)

Składniki:

  • 4 placki tortilli pszennej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka bez polędwiczek
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 4 liście sałaty lodowej
  • ketchup pikantny lub łagodny
  • Sos czosnkowy:
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól , pieprz
  • Marynata do mięsa:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek. Rozdzielić mięso na dwie pojedyncze piersi a następnie przekroić na pół wzdłuż. Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić na 4-5 h. do lodówki a najlepiej na noc.
  • Sos czosnkowy:Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać jogurt , majonez oraz przyprawy. Wymieszać. Warzywa umyć , osuszyć , pokroić w plastry.
  • Zamarynowane piersi grillować na rumiano z obu stron. Każdą pokroić w cienkie paski.
  • Na tortillę kłaść liść sałaty , polać sosami. Ułożyć paski piersi oraz plastry warzyw .
  • Zwinąć tortillę zakładając najpierw dwa boki do środka a następnie w rulon. Grillować z każdej strony do przyrumienienie się placka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy