Tortilla z mięsnymi kuleczkami i rukolą

Tortilla w wersji fusion - polecam:)

Dodany przez:

Tortilla z mięsnymi kuleczkami i rukolą

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • mięso: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • sól, pieprz, przyprawa do dań kuchni węgierskiej
  • małe jajko
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia
  • sos jogurtowy: 5 łyżek jogurtu naturalnego, bez cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała dymka ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1/3 łyżeczki miodu płynnego, naturalnego (opcjonalnie)
  • oraz: placki tortilla (4 duże)
  • rukola
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • awokado

Przygotowanie

  1. Czosnek i szczypior drobno posiekać, wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie. Aby złamać kwaśno-pikantny smak sosu można dodać odrobinę płynnego miodu. Sos schłodzić w lodówce.
  2. Mięso doprawić, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z jajkiem. Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
  3. Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach.
  4. Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne - tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Podawać z sosem jogurtowym. Zajadać nad talerzykiem :)
mięso przekąska dla dzieci sos tortilla pulpeciki mięsne kuleczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze