Tortilla z łososiem

Ocena:

4.17 (263)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tortilla z łososiem to szybki i zdrowy wrap na zimno z wędzoną rybą, serkiem śmietankowym, chrupiącym ogórkiem i zieloną sałatą. Ta nieskomplikowana przekąska świetnie sprawdzi się na domówce, przyjęciu rodzinnym lub w czasie świąt. Można przyrządzić ją dzień wcześniej i zabrać na lunch do pracy. Pożywna tortilla z łososiem wędzonym i serkiem to dobra alternatywa dla klasycznych kanapek.  

Składniki:

  • tortilla  4 szt.

  • łosoś wędzony  400 g

  • serek śmietankowy  400 g

  • sałata masłowa  30 g

  • ogórek  1 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Tortilla z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łosoś: wyjmujemy go z opakowania i rozdzielamy na pojedyncze płaty. Wybierzmy rybę wędzoną na zimno, która zazwyczaj lepiej sprawdza się w przekąskach takich jak wrap z łososiem lub roladki. Jest podzielona na poręczne plastry, podczas gdy rybę wędzoną na gorąco trzeba rozdzielić widelcem. Możemy skropić ją sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem.    

  • Krok 2:

    Ogórek zielony: myjemy i kroimy w półplasterki. Nie trzeba go obierać, zwłaszcza że jego skórka zawiera moc antyoksydantów i pozytywnie wpływa na walory estetyczne przekąski. Oprócz ogórka możemy przygotować także inne ulubione, świeże warzywa, na przykład rzodkiewkę lub słupki marchewki. Dzięki nim tortilla z wędzonym łososiem będzie przyjemniej chrupać. 

  • Krok 3:

    Sałata masłowa: opłukujemy ją w zimnej wodzie i starannie osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Możemy też wykorzystać inne zielone warzywo liściaste, na przykład rukolę, szpinak, cykorię lub roszponkę.   

  • Krok 4:

    Tortille: układamy na płaskiej powierzchni – na czystym blacie kuchennym lub dużej desce do krojenia. Gotowe placki pszenne bez trudu kupimy w prawie każdym sklepie spożywczym, ale jeśli mamy więcej czasu, możemy wykonać je samodzielnie, korzystając z prostego przepisu na domową tortillę. Smarujemy je na całej powierzchni kanapkowym serkiem śmietankowym.   

  • Krok 5:

    Zwijanie wrapów: układamy na tortilli przygotowane składniki – najpierw sałatę (można ją porwać na mniejsze kawałki, żeby dopasować do kształtu placka), potem łososia i plastry ogórka. Zostawiamy niewielki margines, żeby elementy przekąski nie wypadły z placka podczas zawijania. Oprószamy solą i pieprzem. Tworzymy z niego rulon. Tortilla z łososiem i serkiem jest gotowa. Możemy podać ją od razu lub zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.  

  • Krok 6:

    Podanie: przekrajamy wrapy na pół. Najlepiej skośnie, żeby lepiej się prezentowały. Tortille na zimno z łososiem to dobry pomysł na przekąskę na imprezę, ale świetnie sprawdzą się też na drugie śniadanie lub posiłek do pracy. Bez problemu zapakujemy je w lunchboxy na wynos. Można je nawet przygotować dzień wcześniej. Jeśli obawiamy się, że tortille z łososiem będą się rozpadać podczas przenoszenia na talerz, możemy w każdy kawałek wetknąć wykałaczkę. Dzięki temu wszystkie składniki pozostaną na miejscu.   

Porady

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne