Tortilla z kurczakiem i swiezymi warzywami

Swietny posilek nie tylko na przyjecia ale takze na zwykle okazje.

dania mięsnetortillePrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)

Składniki:

  • - opakowanie plackow tortilli,pomidorowo-bazyliowych
  • - 2 duze piersi z kurczaka
  • - 2 cebule
  • - 35g pieczarek
  • - 2 sredniej wielkosci pomidory
  • - kawalek zielonego ogorka
  • - troszke szczypiorku
  • - 1/2 czerwonej papryki
  • - 4-5 listkow lodowej salaty
  • - olej do smazenia
  • - sol i pieprz
  • Sos czosnkowy z odrobina szczypiorku;
  • - 4 lyzki majonezu
  • - 2 lyzki mleka
  • - 3 zabki czosnku
  • - lyzeczka posiekanego szczypiorku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piers z kurczaka,myjemy i kroimy w paski.Wrzucamy na rozgrzana patelnie skropiona olejem i smazymy doprawiajac wedlug smaku.Do smazacej sie piersi dorzucamy pokrojone pieczarki i papryke i smazymy dalej jakies 10 minut i odstawiamy.
  • Wszystkie podane wczesniej warzywa kroimy w kostke lub inaczej w zaleznosci od upodobania.
  • Nastepnie podsmazamy placki tortilli,doslownie 30 sekund z kazdej strony aby zmiekly,po czym nadziewamy tortille;najpierw kurczak,nastepnie wszystkich warzyw po troszku i zawijamy ( sposob zawijania podany jest na odwrocie opakowania po tortilli).
  • Po nadzianiu i zawinieciu wszystkich plackow,przekrawamy je na pol.
  • Sos czosnkowy z odrobina szczypiorku:
  • Do czterech lyzek majonezu,dodajemy starty czosnek na tarce na najmniejszych oczkach,2 lyzki mleka i lyzeczke posiekanego szczypiorku i dokladnie wszystko mieszamy.

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy