Tortilla w trzech odsłonach

powiew Meksyku w polskiej kuchni, łatwe, szybkie, przyjemne

tortilleNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 182 głosów)

Składniki:

  • gotowe tortille (10 szt)
  • 2 pasztety z kurcząt (100g każdy)
  • 2 pasztety z kurcząt z papryką (100g każdy)
  • 2 pasztety z kurcząt z pomidorami (100 g każdy)
  • czosnek
  • pieprz czarny
  • chilli
  • pieprz cayenne
  • słodka papryka w proszku
  • majeranek
  • oregano
  • bazylia
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • kukurydza w puszce
  • sałata lodowa
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • musztarda
  • chrzan w słoiczku
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • curry

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Sałatę dzielimy na liście, myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych kroimy na cienkie paski.
  • Farsz czosnkowo-majerankowy
  • Pasztety z samych kurcząt rozdrabniamy widelcem dodajemy sporo majeranku, wciskamy 3-4 ząbki czosnku i doprawiamy pieprzem.
  • Farsz "ostra papryka"
  • Pasztety paprykowe rozdrabniamy widelcem dodajemy paprykę słodka, chilli, pieprz cayenne.
  • Farsz pomidorowy z oregano i bazylią
  • Pasztety pomidorowe rozdrabniamy widelcem dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oregano, bazylię.
  • Każdy placek tortilli smarujemy dwoma farszami w proporcji 50:50. Na środku układamy porwaną sałatę paseczki papryk i posypujemy kukurydzą. Tortille zwijamy jak naleśniki.
  • Podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej na mocy 400 W przez 7 min. Podajemy z trzema sosami. Podstawą każdego sosu są wymieszane 2 duże łyżki majonezu z łyżka jogurtu naturalnego.
  • Sos czosnkowy:
  • Do podstawy sosu dodajemy łyżeczkę musztardy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz posiekany koperek mieszamy.
  • Sos chrzanowy:
  • Do podstawy sosu dodajemy łyżkę chrzanu ze słoiczka mieszamy.
  • Sos curry:
  • Do podstawy sosu dodajemy łyżeczkę przyprawy curry mieszamy.
  • Po podgrzaniu każda tortillę przekrajmy na pół dzięki czemu wyraźnie widać różnorodność farszu i można się wymieniać ze współbiesiadnikami:). Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy