Tortilla meksykańska z mięsem

Pyszna Tortilla meksykańska z mięsem.

dania mięsnetortille

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 210 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki letniej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • chili
  • oliwa
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Składniki na ciasto mieszamy, rękami formujemy kulę i zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do rąk.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.Następnie dzielimy ciasto na 12-15 części i każdą cienko wałkujemy (nadając plackom okrągły kształt).
  • Placki smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) 1-2 minuty z każdej strony, aż ich brzegi będą lekko podsuszone.Zdejmujemy z ognia i układamy na talerzu.
  • Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę, przez praskę wyciskamy do niej czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso.Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, doprawiamy chili do smaku.Do mięsa dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, aby farsz miał ładny kolor, oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę.Mieszamy i chwilę smażymy.
  • Gotowy farsz nakładamy na usmażone placki i składamy je na pół.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy