Tortelloni z dynią, ciasteczkami amaretti i parmezanem

Tortelloni z dynią, ciasteczkami amaretti i parmezanem to danie wymagające czasu i wprawy. W przepisie wykorzystano włoską musztardę owocową. Autorką przepisu jest Cristina Catese. 

Pierogi

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.59 z 181 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Z przesianej mąki formujemy kopiec. Pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy całe jajka i dodatkowe żółtka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 min. W tym czasie robimy farsz: posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie, aż się ładnie zezłoci, miksujemy z upieczonym miąższem dyni, bez skóry i pestek i wykładamy na patelnię. Dusimy, aby odparować ew. nadmiar wilgoci – farsz musi być zwarty, aby podczas gotowania nie rozmoczył ciasta.
  • 2.Kiedy konsystencja będzie już dobra, dodajemy pokruszone ciasteczka, starty parmezan i włoską owocową musztardę oraz pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i za pomocą radełka tniemy na kwadraty o boku 6 cm.
  • 3.Na każdy nakładamy kuleczkę farszu dyniowego, brzegi zwilżamy wodą, sklejamy przeciwległe rogi, aby powstał nam trójkącik, po czym znowu sklejamy dwa rogi – dokładnie tak samo, jak robi się polskie uszka. Tortelloni gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 3 min. W rondlu, na małym ogniu rozpuszczamy masło, od razu dodajemy liście szałwii. Do gorącego wkładamy odcedzone tortelloni i podgrzewamy, aby dokładnie się w nim skąpały. Przed podaniem posypujemy parmezanem.

Porady

W przepisie wykorzystano włoską musztardę owocową. Włoska musztarda owocowa (Mostarda Cremonese) to niezwykły produkt regionalny z Cremony, w niczym nieprzypominający musztardy takiej, jaka jest znana w Polsce. Są to bowiem różne kandyzowane owoce, zakonserwowane dodatkowo w słodkim syropie z miodu, wina i skórki cytrynowej. Podaje się ją do mięs i serów. W farszu do tortelloni to tylko dodatek smakowy – można go pominąć albo skorzystać z kandyzowanej skórki pomarańczowej jako zamiennika.

Notka redakcyjna

Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy