Tortellini smażone faszerowane ziemniakami i boczkiem

Pracochłonne, ale doskonałe tortellini - danie z kuchni włoskiej, obok którego trudno przejść obojętnie. Tortellini są smażone i wypełnione farszem ziemniaczanym z boczkiem. Przepis od Cristiny Catese

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • na farsz: oliwa
  • cebula, posiekana
  • 80 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 90 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • bardzo duży ziemniak, świeżo ugotowany
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło
  • na ciasto: 500 g mąki typu 00
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • do panierowania: bułka tarta i jajko
  • do głębokiego smażenia: olej
  • do dekoracji: rukiew wodna, czerwony pieprz

Przygotowanie

  1. Na farsz: w rondlu, na odrobinie oliwy, podsmażamy cebulę i boczek. Dodajemy groszek, zalewamy ok. 350 ml wody, przykrywamy, gotujemy, odcedzamy. Mieszamy z ziemniakiem przeciśniętym przez praskę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy odrobinę masła, mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia.
  2. Na ciasto: przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, wbijamy do środka jajka, dodajemy szczyptę soli. Rozmącamy je widelcem, stopniowo łącząc z mąką, a następnie zagniatamy dłońmi, aż powstanie gładkie i miękkie ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 min.
  3. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy i kroimy na 6-cm kwadraty. Na każdym kładzie my uformowaną w kulkę porcję nadzienia, składamy w trójkąt. Brzegi smarujemy wodą, dokładnie sklejamy. Następnie sklejamy dwa "kąty: trójkąta, formując tortellini. Rozkładamy je na posypanej mąką ścierce.
  4. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia. Wyławiamy i rozkładamy do ostygnięcia jeden obok drugiego, aby się nie skleiły. Wbijamy na wykałaczki.
  5. Jajko rozmącamy widelcem, smarujemy pierożki i obtaczamy w bułce tartej. Na minutę zanurzamy w rozgrzanym głębokim tłuszczu, by równomiernie się zarumieniły. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Rozkładamy szaszłyki na talerzu, dekorujemy sosem i rukwią wodną i posypujemy czerwonym pieprzem.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019

Wskazówki

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

tortellini
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze