Tort z kremem cytrynowym i bezą

Lekki orzeżwiający tort.

dodany przez: joanna63

ciasto z owocami torty Desery beza krem cytrynowy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 158 głosów)


Składniki:

  • Masa bezowa:
  • 5 białek
  • 150g cukru pudru - dałam drobny
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • Ciasto:
  • 125g masła
  • 180g cukru
  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • Krem:
  • 3 cytryny
  • 125ml wody
  • 100g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500g śmietanki 30%

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Białka na bezową masę ubić na bardzo sztywną pianę. kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier.
  • 2. Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do tłuszczowej masy. Dodać 2 łyżki zimnej wody i jeszcze raz wymieszać.
  • 3. Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26cm) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (200C). Piec około 15 minut.
  • 4. Rozsmarować na podpieczonym biszkopcie ( u mnie wyszło ciasto kruche) połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.
  • 5. Wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z 125ml wody i cukrem. Płyn zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie letniej wody i zagęścić nią gorący płyn. Ostudzić. Ubić śmietanę i wymieszać z zimnym cytrynowym kremem.
  • 6. Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek - bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu brzeg i wierzch tortu. Posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy