TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM

Dla kochających chałwę

dodany przez: agusia1979 agusia1979

torty biszkopt desery

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Ocena:

(średnia 4.58 z 177 głosów)

Składniki:

  • * BISZKOPT:
  • * 6 jaj
  • * 1 szklanka cukru
  • * 1 szklanka mąki pszennej
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * KREM CHAŁWOWY
  • * 4 jaja
  • * 0,5 kostki masła
  • * 0,5 kostki margaryny
  • * ok.0,5 kg chałwy
  • * trochę cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Tort z kremem chałwowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT: Białka ubić,dodać cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę pszenną,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.Ostudzić i podzielić na dwie części. KREM CHAŁWOWY: Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z margaryną,dodać żółtka i cukier puder do smaku(niewiele,ponieważ chałwa doda słodkości), dalej ucierać aż masa stanie się jaśniutka.Z białek ubić pianę i dodać do utartej masy,następnie dodać pokruszona na nieduże kawałki chałwę.Jeszcze chwilę ucieramy,aby część chałwy się roztarła,ale część powinna zostać w kawałeczkach.Wstawiamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia ,potem przekładamy biszkopt.Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy