Tort z kremem chałwowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
BISZKOPT: Białka ubić,dodać cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę pszenną,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.Ostudzić i podzielić na dwie części. KREM CHAŁWOWY: Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z margaryną,dodać żółtka i cukier puder do smaku(niewiele,ponieważ chałwa doda słodkości), dalej ucierać aż masa stanie się jaśniutka.Z białek ubić pianę i dodać do utartej masy,następnie dodać pokruszona na nieduże kawałki chałwę.Jeszcze chwilę ucieramy,aby część chałwy się roztarła,ale część powinna zostać w kawałeczkach.Wstawiamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia ,potem przekładamy biszkopt.Dekorujemy.
Komentarze